Skip to content

Zwanger en zzp’er? Dit moet je weten!

Als zzp’er heb je veel vrijheid en flexibiliteit in je werk, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Vooral als het gaat om zaken als ziekte en zwangerschap. Zwangerschap kan een spannende en leuke tijd zijn, maar het is ook belangrijk om te weten wat je als zzp’er allemaal moet regelen. Heb je bijvoorbeeld recht op verlof? En moet je per se een verzekering afsluiten? Wij leggen het uit!

Zwangerschapsverlof
We zullen gelijk met de deur in huis vallen: als zzp’er heb je geen recht op het reguliere zwangerschapsverlof zoals werknemers in loondienst dat hebben. Maar er is gelukkig wél een vangnet voor zelfstandig ondernemers in de vorm van de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ).

De ZEZ-regeling
De regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) is bedoeld om zzp’ers te helpen als zij zwanger zijn en tijdelijk – tijdens hun verlof – geen inkomen hebben. De regeling kun je zelf aanvragen bij het UWV en biedt een uitkering die gelijk is aan het wettelijk minimumloon gedurende 16 weken. Dit is in 2023 € 1934,40 per maand. Om in aanmerking te komen voor de ZEZ-regeling moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het urencriterium. Werkte je in het jaar voordat je zwanger werd minimaal 1225 uur aan je onderneming? Dan is de hoogte van de uitkering gelijk aan het minimumloon. Werkte je minder, dan hangt de hoogte af van de winst van dat jaar.

Voorbereidingen treffen
Als zzp’er kun je jezelf ook voorbereiden op je zwangerschap door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dit is niet verplicht, maar deze verzekering biedt financiële bescherming als je tijdens je zwangerschap of daarna niet kunt werken door medische redenen. Als je hier gebruik van wil maken, is het verstandig om vroegtijdig een AOV af te sluiten, omdat de meeste verzekeraars een wachttijd hanteren voordat de dekking ingaat. Daarnaast is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Leg bijvoorbeeld in de maanden of jaren van tevoren zelf vast geld opzij zodat je voldoende spaargeld hebt om jezelf te ondersteunen tijdens je zwangerschapsverlof en de periode daarna.

Terugkeer naar werk na de bevalling
Na je zwangerschapsverlof is het belangrijk om na te denken over de terugkeer naar je werk als zzp’er. Wil je je werkzaamheden direct weer oppakken of geleidelijk hervatten? Moet je dingen aanpassen in verband met je nieuwe gezinssituatie? Of wil je minder gaan werken? Neem de tijd om je bedrijfsplannen aan te passen en te overleggen met je opdrachtgevers om de nodige regelingen te treffen.

Ouderschapsverlof als zzp’er
Als zzp’er heb je geen wettelijk recht op ouderschapsverlof, zoals werknemers in loondienst dat hebben. Ouderschapsverlof houdt in dat je tijdelijk minder kunt werken of een periode vrij kunt nemen om voor je kind te zorgen. Als zelfstandig ondernemer kun je natuurlijk wel zelf bepalen hoe je je werk indeelt en zorgtaken wilt combineren. Het is raadzaam om tijdig met je opdrachtgevers te communiceren over je plannen en eventuele aanpassingen in je werkrooster te bespreken. Flexibiliteit en het vinden van een balans tussen werk en ouderschap zijn essentieel als zzp’er.

Persoonlijk advies
Zorg dat je goed geïnformeerd bent en neem de tijd om je voor te bereiden, zodat je vol vertrouwen en met gemoedsrust van deze bijzondere periode kunt genieten. Wij helpen je hier graag bij! Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Plan een adviesgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.

Back To Top