Skip to content

Eenmanszaak omzetten naar een bv: waarom en hoe?

Is je onderneming erg gegroeid de afgelopen tijd en wil je profiteren van fiscale voordelen? Of wil je de kans kleiner maken dat je door je bedrijf in financiële problemen komt? Dan kun je je eenmanszaak omzetten naar een besloten vennootschap (bv). Maar is jouw bedrijf daar klaar voor? Wat is het goede moment? Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Wat zijn de kosten? En wat levert het jou op? Dat zijn allemaal vragen die nu waarschijnlijk door je hoofd spoken. Dat snappen wij en daarom geven wij je graag (persoonlijk) advies.

Van eenmanszaak naar bv: de grootste voordelen
Een groot voordeel van je eenmanszaak omzetten naar een bv is dat je niet meer persoonlijk aansprakelijk bent. Wat betekent dat? Als eigenaar van een eenmanszaak ben je volledig persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van je bedrijf en draai je hier bij faillissement zelf voor op. Dit kan zelfs betekenen dat je je huis moet verkopen. Een bv heeft een rechtspersoonlijkheid, waardoor je in principe niet meer kunt verliezen dan het bedrag wat je in je onderneming hebt gestopt. Minder risico dus! Een tweede belangrijke reden om je eenmanszaak om te zetten naar een bv is vanwege de fiscale redenen. Verwacht je veel winst te maken de komende jaren? Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit met een bv. Benieuwd hoeveel? Wij rekenen het graag voor je uit.

Het grootste nadeel van een bv
Bij de administratie van een bv komt meer kijken dan bij een eenmanszaak. Denk aan de vennootschapsbelasting en het deponeren van de jaarrekening bij de KvK. Daarnaast heb je bij een bv geen recht op bepaalde fiscale voordelen die je weer wel als zelfstandige zonder personeel (zzp) of bij een vennootschap onder firma (vof) krijgt. Tot slot ontvang je als directeur-grootaandeelhouder elke maand salaris en betaal je ook gewoon loonbelasting. Er komt dus een hoop administratie kijken bij het hebben van een bv. Wel zo fijn als er dan een administratiekantoor met je meedenkt en advies geeft. Onze boekhouders hebben veel ervaring met de financiële administratie van bv’s en ontzorgen jou ook graag. Zodat jij meer tijd in je bedrijf kan steken.

Manieren om jouw eenmanszaak om te zetten naar een bv
Heb je de knoop doorgehakt? Dan zijn er drie verschillende manier om je eenmanszaak om te zetten naar een bv:
– Met een activa-passiva transactie: hierbij verkoop je alle bezittingen (activa) en schulden (passiva) van je eenmanszaak aan een nieuw opgerichte bv.
– Ruisend: de meest geschikte manier als je je bedrijf met terugwerkende kracht wil omzetten in een bv en je je bedrijf binnen 3 jaar wilt verkopen.
– Geruisloos: met de geruisloze inbreng kun je je eenmanszaak ook met terugwerkende kracht omzetten. Hierbij gaat je bedrijf – in tegenstelling tot de ruisende inbreng – alleen wel verder met dezelfde boekwaarden.

Wat de beste manier om jouw eenmanszaak om te zetten, lichten we graag toe in een persoonlijk gesprek.

Persoonlijk advies?
Wil jij advies of heb je hulp nodig bij het omzetten van jouw eenmanszaak naar een bv? Plan een adviesgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.

Back To Top