Skip to content

Daarom moet je altijd op tijd btw-aangifte doen

Als ondernemer moet je belasting betalen over de omzet van je bedrijf. Die belasting heet belasting toegevoegde waarde, oftewel btw. Als je btw-plichtig bent moet je (meestal) elk kwartaal btw-aangifte doen, waarbij je de btw terugbetaalt aan de Belastingdienst. Het is heel belangrijk om dit écht op tijd te doen. Want wie niet op tijd zijn btw-aangifte indient of btw betaalt, kan zomaar een boete op de mat verwachten. Hoe zit dat? Wij leggen het uit.

Of je nou al twintig jaar een mkb runt of net voor jezelf bent begonnen, je moet btw-aangifte doen (de één per kwartaal, de ander maandelijks en soms eenmaal per jaar). Voor het eerste kwartaal van een kalenderjaar doe je btw-aangifte tussen 1 en 30 april, voor het tweede kwartaal tussen 1 en 31 juli, voor het derde kwartaal tussen 1 en 31 oktober en voor het vierde kwartaal tussen 1 en 31 januari. Zet dit goed in je agenda, want na de allereerste btw-aangifte, stuurt de Belastingdienst hier geen reminders meer voor, tenzij je hebt aangegeven dat je die wel wilt ontvangen.

Wat is btw?
Btw is de belasting die je als ondernemer over jouw omzet betaalt. Er zijn drie btw-tarieven: 0%, 9% en 21%. Je berekent deze omzetbelasting door in de prijs van je goederen of diensten. Naast btw (terug)betalen aan de Belastingdienst, kun je ook btw terugvragen. Btw die je zelf over zakelijke kosten betaalt, mag je namelijk vaak aftrekken. Dit heet voorbelasting.

Te laat btw-aangifte doen
Wat gebeurt er als je niet op tijd btw-aangifte doet? Voor het op tijd doen van de btw-aangifte houdt de Belastingdienst een coulancetermijn van 7 kalenderdagen aan na de uiterste aangiftedatum. Als jouw aangifte binnen deze termijn binnen is, krijg je geen boete. Als de aangifte later of helemaal niet binnenkomt, krijg je een boete van € 68.

Doe je je btw-aangifte wél op tijd, maar betaal je de btw vervolgens te laat? Dan kun je een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag krijgen, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.514.

Ook goed om te weten: als je een paar keer te laat btw-aangifte doet, kan je geen uitstel meer vragen voor je andere aangiftes, iets wat bij ernstige calamiteiten normaal gesproken wel mogelijk is.

(Nog) geen omzet
Let op: ook als jij starter bent en het eerste kwartaal nog geen omzet hebt gemaakt, moet je btw-aangifte doen. Ondernemers die op een ander moment een keer een kwartaal geen omzet draaien, moeten ook aangifte doen. Je vult dan dus € 0 in bij jouw omzet.

Vrijstelling voor de btw
Niet elke ondernemer hoeft overigens btw te betalen. Dat ligt aan de activiteiten van jouw bedrijf en aan hoeveel omzet je per jaar draait. Is je omzet bijvoorbeeld minder dan € 20.000 per kalenderjaar? Dan kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Je krijgt dan een vrijstelling voor de btw en hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Twijfel je of je btw-plichtig bent? Check het bij de Belastingdienst of bel ons op. Wij helpen jou graag.

Jouw btw-aangifte uitbesteden?
Wil jij er zeker van zijn dat jouw btw-aangifte op tijd en correct wordt ingediend en betaald? Besteed deze administratieve taak dan uit aan Tidak. Plan een kennismakingsgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.

Back To Top