Skip to content

5 redenen om voor jezelf te beginnen

Je twijfelt al een tijd om je vaste baan op te zeggen en nu toch eindelijk dat geweldige plan voor je eigen bedrijf uit te voeren. Maar wanneer begin je voor jezelf? Hoe weet je zeker dat dit is wat je wil? En wat is een goed moment? Wij vertellen het je!

Of je nu in een garage werkt en je eigen business voor het repareren van auto’s opstart, politieagent bent maar liever als mede-eigenaar in de winkel van je partner werkt of net bent afgestudeerd en een geweldig businessplan hebt; voor jezelf beginnen kan altijd! Maar hoe weet je of je er klaar voor bent? Dit zijn 5 redenen om een eigen bedrijf op te starten:

1. Je bent eigen baas
Doe jij dingen graag op jouw manier? Met een eigen bedrijf kun je zakendoen op de manier die jij fijn vindt en laten zien dat je dat bijvoorbeeld anders of beter doet dan je huidige werkgever. Ondernemen wordt ook gezien als de ultieme vrijheid waarbij je zelf je tijd indeelt en zelf bepaalt hoeveel uur je per dag of week werkt. Bovendien ken jij je sterke punten en kun je die in je eigen bedrijf optimaal benutten.

2. Je werkt voor eigen rekening
Als ondernemer bepaal je zelf hoeveel loon je jezelf ‘geeft’. Maar dat loon is wel afhankelijk van de omzet. Als je in loondienst werkt, weet je precies hoeveel je verdient én verdien je elke maand hetzelfde. Als ondernemer is dat niet het geval. Dan moet je om kunnen gaan met fluctuerende inkomsten. Zeker in het begin, maar eigenlijk altijd. Hou er ook rekening mee dat je geen pensioen afdraagt en niet verzekerd bent als ondernemer, tenzij je dit regelt of (door ons) laat regelen.

3. Je vaart je eigen koers
Bij een werkgever bepalen anderen (deels) wat jij doet, bij een eigen bedrijf doe je dat zelf. Zie jij een gat in de markt of wil je nú inspelen op een trend? Dan ben je vrij om daar iets mee te doen en hoef je niet op goedkeuring van allerlei managers te wachten. Het is wel verstandig om anderen om advies te vragen om te voorkomen dat je de plank volledig misslaat.

4. Je bouwt iets op voor later
Jouw bedrijf kan na verloop van tijd een waarde vertegenwoordigen. Als je (ooit) besluit om je bedrijf te verkopen, kun je die waarde verzilveren. Hoe groot die waarde dan is, hangt af van jouw inzet en het type bedrijf dat je hebt opgebouwd. Heb je een sterk merk opgebouwd? Dan kan die waarde misschien wel jouw pensioen worden.

5. Je creëert meer balans
Elke ochtend in de file staan? Haasten na werk om die sportles niet te missen? Dat bepaal je als ondernemer (gedeeltelijk) zelf. Je kunt op zolder een kantoor inrichten, afspraken buiten de spits om plannen en zelf je werktijden bepalen. Hierdoor creëer je zelf een balans tussen werk en privé. Weet wel dat werk en privé om die reden bij ondernemers ook juist vaak makkelijk in elkaar overlopen.

Tip: hou je financiën op orde
Heb je de knoop doorgehakt en ga je voor jezelf beginnen? Leuk! Maar dan ben je vanaf nu ook verantwoordelijk voor je eigen financiële administratie en bijkomende verplichtingen die de Belastingdienst oplegt. Of je dit nu zelf regelt (geen aanrader) of uitbesteedt (wel een aanrader). Wij hebben veel ervaring met de financiële administratie van starters en helpen jou ook graag met je financiën. Interesse? Plan een kennismakingsgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.

Back To Top