Skip to content

Zo bepaal je je uurtarief als zzp’er

Jij bent ingeschreven bij de KVK en gaat aan de slag als zzp’er, leuk! Maar weet jij al welk uurtarief je gaat rekenen? Het vaststellen van je uurtarief kan best lastig zijn. Te hoog schrikt potentiële klanten af, maar te laag levert jou misschien niet genoeg inkomen op. Wij geven tips!

Als je hiervoor in loondienst hebt gewerkt, ben je misschien geneigd om rond of iets boven jouw uurloon van toen te gaan zitten. Maar kun je het uurloon van toen eigenlijk vergelijken met het uurtarief van een zzp’er? Spoiler: nee! Hoe pak je het dan wel aan? Zo bepaal je jouw uurtarief als zzp’er:

Tip 1: Bereken het inkomen dat je nodig hebt
Zet op een rij wat je elke maand aan vaste lasten moet betalen (huur, administratiekosten, auto, verzekeringen) en bepaal ook wat je nodig hebt om van te leven. Tel dit bij elkaar op. Dat is wat je elke maand minimaal moet verdienen om rond te komen. Afhankelijk van hoeveel uur per week je wil werken, kun je nu een grove schatting maken. Vergeet niet dat je naast vaste kosten ook variabele kosten hebt, zoals start- en reiskosten.

Tip 2: Check de uurtarieven van concurrenten
Je bent niet de eerste die als zzp’er aan de slag gaat. Of je nu als webdeveloper, in de bouw of als coach werkt, zoek op internet altijd naar het uurtarief van andere zzp’ers in dezelfde branche. Ga hier niet te ver boven of onder zitten.

Tip 3: Bepaal je onderscheidend vermogen
Heb jij weinig concurrenten? Kortom, doe jij iets wat maar weinig mensen kunnen? Dan zijn jouw kwaliteiten schaars en kun je best een hoger uurtarief rekenen.

Tip 4: Vergeet de belastingen niet
Reken je niet te rijk. Je moet namelijk ook elk jaar belasting en een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering over jouw omzet betalen. Met een jaaromzet van bijvoorbeeld € 35.000, kan het zomaar zijn dat je daar netto maar € 22.000 aan overhoudt. Bovendien ben je als zzp’er niet automatisch verzekerd en betaal je geen pensioen als je dit niet zelf regelt. Hou hier rekening mee bij het vaststellen van je uurtarief.

Tip 5: Niet alle uren zijn declarabel
Je stuurt niet voor alle uren die je werkt een rekening, omdat je ook tijd kwijt bent aan acquisitie, netwerken, administratie en ideeën bedenken. Als startende ondernemer mag je al tevreden zijn als je 60% van je werkuren in rekening kunt brengen.

Tarief verhogen
Ben je al jaren zzp’er en hanteer je al enige tijd hetzelfde uurtarief? Check dan ook regelmatig of je tarieven nog up-to-date zijn. Door inflatie, stijgende kosten of duurdere inkoop ben je soms genoodzaakt om je tarieven aan te passen.

Liever persoonlijk advies over je uurtarief?
Wij helpen je graag. Plan direct een startersadviesgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.

Back To Top