Skip to content

Vanaf 2025 zero-emissiezone in veel binnensteden: wat te doen met jouw benzine of dieselbedrijfswagen?

Gebruik jij voor je bedrijf een bestelauto of vrachtwagen op benzine of diesel? En lever je goederen aan klanten in een binnenstad? Vanaf 1 januari 2025 mogen bepaalde bedrijfsauto’s de binnenstad niet meer in rijden. Dan geldt er mogelijk een zero-emissiezone, oftewel uitstootvrij gebied. Wat houden deze ontwikkelingen in? En hoe zijn ze van invloed op jouw bedrijf en bedrijfswagens? Wij leggen het uit!

Waarom worden vervuilende bedrijfswagens geweerd uit de binnenstad?
Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen – een zero-emissiezone – waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de CO2-uitstoot in steden verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en de stad leefbaarder te maken voor haar inwoners. Je mag met je bestel- of vrachtauto dan alleen nog dit gebied in als die geen schadelijke stoffen uitstoot.

In welke steden komen er zero-emissiezones?
Zo’n dertig à veertig steden hebben al zero-emissiezones aangekondigd. Elk stad hanteert hierbij een eigen invoeringsdatum. Of je een zero-emissiezone in mag, hangt af van de emissieklasse (uitstoot) van jouw bedrijfsauto. Bedrijfsauto’s met een emissieklasse lager dan ‘Euro 5’ mogen vanaf 2025 niet meer.

Wat betekent dit voor jou als zzp’er of mkb’er?
Voor zzp’ers en mkb’ers die veel in de binnenstad werken, kan deze verandering een grote impact hebben op hun bedrijfsvoering. Het is dan ook verstandig om nu al na te denken over alternatieven, zoals een bedrijfswagen op elektriciteit of waterstof.

Overstappen naar elektrisch rijden
Het meest voor de hand liggende alternatief is overstappen op elektrisch rijden. Elektrische voertuigen stoten geen schadelijke stoffen uit en zijn daarmee een duurzamere keuze voor stadsvervoer. Maar er zijn meer voordelen van elektrisch rijden, we zetten ze voor je op een rij:

– Milieuvriendelijk: geen uitstoot van schadelijke stoffen.
– Lagere operationele kosten: elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel.
– Fiscale voordelen: vaak zijn er subsidies en belastingvoordelen voor elektrische voertuigen.
– Modern imago: elektrisch rijden straalt innovatie en duurzaamheid uit.

Subsidies, financieringsmogelijkheden en fiscale voordelen
Bij Tidak begrijpen we dat deze veranderingen voor jou als ondernemer een uitdaging kunnen zijn. Daarom bieden wij zzp’ers en mkb’ers graag ondersteuning bij het in kaart brengen van de financiële aspecten van de overstap naar elektrisch rijden. Denk hierbij aan subsidies, financieringsmogelijkheden en fiscale voordelen die specifiek gelden voor elektrische voertuigen.

Betrouwbare leveranciers
Bovendien hebben wij veel contacten met bedrijven die elektrische auto’s aanbieden. We verwijzen jou dan ook graag door naar betrouwbare leveranciers. Hou er rekening mee dat levertijden soms lang zijn, dus wees er op tijd bij.

Persoonlijk advies
Heb je vragen over deze ontwikkelingen of wil je advies over jouw bedrijfswagen of het overstappen op elektrisch rijden? Plan een adviesgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl. Wij helpen je graag verder.

Back To Top