Skip to content

Misschien uitstel voor alternatief VAR

Misschien uitstel voor alternatief VAR

19 oktober 2015 Door redactie Rendement

Het is onzeker of de Belastingdienst per 1 januari 2016 gebruik kan maken van het alternatief voor de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). De Eerste Kamer loopt namelijk achter bij de behandeling van dit wetsvoorstel.

Per 1 januari 2016 moet de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaan verdwijnen en plaatsmaken voor een stelsel van modelovereenkomsten. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstelDeregulering beoordeling arbeidsrelaties daarvoor nog wel goedkeuren. De stemming in de Eerste Kamer staat gepland voor 27 oktober. De staatssecretaris zou uiterlijk 16 oktober reageren op vragen over dit wetsvoorstel. De desbetreffende nota heeft de Eerste Kamer echter nog niet ontvangen. Het is daardoor maar zeer de vraag of stemming op 27 oktober wel mogelijk is.

Ingangsdatum verschuiven naar later moment

Mocht de Eerste Kamer het wetsvoorstel niet op tijd afhandelen, dan is het onzeker of de datum van 1 januari 2016 wel haalbaar is. Staatssecretaris Wiebes van Financiën moet dan waarschijnlijk de ingangsdatum van het wetsvoorstel verschuiven naar een later moment. De kans bestaat ook dat 1 januari wel wordt gehaald, maar dat er een overgangsregeling komt waarbij u de VAR van 2015 nog een deel van 2016 kunt gebruiken.

Werken volgens deze overeenkomsten

Ondertussen is de Belastingdienst al begonnen met het publiceren van voorbeeldovereenkomsten. Op de website van de Belastingdienst kunt u algemene voorbeeldovereenkomsten en voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen vinden. De komende maanden zal de Belastingdienst nog meer voorbeeldovereenkomsten online zetten. De opdrachtgever hoeft geen loonheffingen in te houden en te betalen zolang de opdrachtnemer en opdrachtgever werken volgens deze overeenkomsten.

Back To Top