Skip to content

Bewaren of weggooien?

1.Europese regels. Om te voldoen aan de bewaarplicht, besluit meer dan 40% van de bedrijven om op safe te spelen en alle documenten te bewaren, van e-mails tot contracten. Daarmee schenden ze de nieuwe Europese algemene verordening gegevensbescherming, die de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens vervangt.

  1. Bewaren of weggooien? Het ECP ( https://ecp.nl ), een ICT-platform voor bedrijfsleven en overheid, maakte de brochure Bewaren en Bewijzen ( http://goo.gl/vgVMCw ), waarin niet alleen verteld wordt hoelang u specifieke documenten mag bewaren of wanneer u ze moet vernietigen, maar ook hoe u het beheer van deze gegevens binnen uw bedrijf in praktijk kunt brengen. Tuxx ( http://www.tuxx.nl/bewaartermijnen/documenten/ ) geeft een overzicht met ook onder andere bewaartermijnen voor tijdsregistratiesystemen en videobeelden van personeel.
  2. Klantgegevens. Voor gegevens van bv. sollicitanten geldt een duidelijke maximale bewaartermijn en ook klantgegevens mag u, nadat een transactie voltooid is, niet zomaar eindeloos bewaren. Veiliginternetten.nl ( https://veiliginternetten.nl/themes/zakelijk/persoons-en-klantgegevens/ ) geeft antwoord op vragen over dit onderwerp. Wilt u klantgegevens langer bewaren voor bv. marketingdoeleinden, dan moet u daarvoor toestemming vragen.

4. In de kluis. Het op een betrouwbare manier bewaren van alle e-mails en chats binnen uw bedrijf is een duizelingwekkende klus. Indien u werkt met Google Apps ( https://apps.google.nl )

 

 

e-Tips & Advies Ondernemers
Back To Top