Skip to content

Daarom moet je elke maand geld reserveren voor de premie Zorgverzekeringswet

Veel ondernemers zetten heel verstandig elke maand een deel van hun omzet opzij om hun inkomstenbelasting aan het einde van het jaar te kunnen betalen. Maar wat veel (startende) ondernemers vergeten, is dat ze naast de aanslag inkomstenbelasting ook nog een aanslag Zorgverzekeringswet (Zvw) krijgen. Wat is dat? En hoeveel premie Zvw moet je als ondernemer betalen? Wij vertellen het!

Iedereen in Nederland die werkt, moet premie voor de Zvw betalen. Als je in loondienst werkt, gaat dat vanzelf, via je werkgever. Maar als je voor jezelf werkt, moet je daar elke maand zelf geld voor reserveren. Hoeveel premie Zvw je moet betalen, is afhankelijk van de (belastbare) winst uit je onderneming.

Het is eerst goed om te weten dat de premie Zvw uit twee gedeelten bestaat:

1. Maandelijkse premie aan je zorgverzekeraar
Ten eerste betaal je elke maand een vast bedrag aan de zorgverzekeraar waar je je zorgpolis hebt ondergebracht. De hoogte van die premie is afhankelijk van welke zorgverzekeraar je hebt en of je hebt gekozen voor alleen een basispakket of dat je ook aanvullende verzekeringen hebt, zoals een tandartsverzekering.

2. Inkomensafhankelijke Zvw bijdrage
Ten tweede moet iedereen die werkt ook een inkomensafhankelijke Zvw bijdrage betalen. Die bijdrage betaal je niet aan je zorgverzekeraar, maar aan de overheid. Als je in loondienst werkt, gaat dat vanzelf, via je werkgever. Je betaalt 6,68% van je salaris aan premie Zvw. Als je voor jezelf werkt, gaat dat niet vanzelf en valt er aan het eind van het jaar een aanslag Zorgverzekeringswet op de mat. Je betaalt 5,43% aan premie Zvw over jouw belastbare winst. Dat is de winst minus de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, etc. Zorg dus dat je hier elke maand geld voor opzij zet!

Maximale premie Zvw
Er zit wel een grens aan het bedrag dat je voor de Zvw betaalt. Voor 2023 is die grens vastgesteld op € 3.635. Is 5,43% van jouw belastbare winst hoger dan dit bedrag? Dan betaal je toch maar € 3.635 aan premie Zvw en niet meer. Er is overigens wel een verschil tussen deze heffing van 5,43% voor bijvoorbeeld zzp’ers en de werkgeversheffing van 6,68%. Het maximumbijdrage-inkomen in 2023 is € 66.956.

Voorlopige aanslag aanvragen
Wie het lastig vindt om zelf elke maand geld opzij te zetten, kan bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag voor de premie Zvw aanvragen, net als bij de inkomstenbelasting. Je betaalt dan elke maand al een stukje vooruit, de afrekening volgt in de daadwerkelijke aangifte.

Persoonlijk advies?
Reserveer jij al elke maand geld voor de premie Zvw of weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Wij adviseren je graag. Plan een adviesgesprek in bij ons administratiekantoor via 0172 – 450 810 of info@tidak.nl.

Back To Top